Nieuws

Corona

 • Vanaf heden is het, door de helaas wederom oplopende positieve Corona-gevallen, weer verplicht bij ons binnen een mondkapje te dragen. Dank voor uw medewerking.
 • i.v.m. Corona is er momenteel geen open inloopspreekuur
 • Voor meer informatie rondom Covid-19 kunt u kijken op de website van het RIVM of u kunt kijken op thuisarts.nl
 • COVID VACCINATIES: 
  Wilt u een bewijs van vaccinatie voor reizen of voor toegang tot een evenement of binnenlocatie?
  Dan kunt u terecht op de website CoronaCheck.nl of de app CoronaCheck op uw smartphone. U kunt daar zelf direct uw vaccinatiebewijs regelen.

  Heeft u hulp nodig bij het gebruik van de CoronaCheck website of app? Neemt u dan contact op met de Rijksoverheid. Belt u dan naar 0031-247247247. Daar zitten mensen klaar om u te helpen, ook als u zelf geen computer heeft.

  Heeft u CoronaCheck.nl geprobeerd, maar is uw vaccinatiebewijs daar niet te vinden? Alleen als u door onze huisartsenpraktijk volledig bent gevaccineerd, kunnen wij u mogelijk helpen.

  Wij zijn voor vragen rondom het Corona vaccinatiebewijs op werkdagen bereikbaar tussen 15:00 – 16:00 uur. Als het voor ons mogelijk is om u wel een vaccinatiebewijs te geven, dan sturen we u dat toe.
  Het heeft geen zin om onze praktijk op andere momenten hierover te bellen.

  Kijk op de website van de overheid voor meer informatie over wat u zelf kunt doen om aan een vaccinatiebewijs te komen.

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Facebook

24-mei-2022
Huisartspraktijk de Reus

In de natuur geweest? Controleer op teken.In de natuur leven teken: kleine diertjes die u kunnen bijten. U voelt niets van een tekenbeet. Maar soms kan een teek u een ziekte geven. Daarom is het goed om uzelf en uw kind te controleren als u buiten bent geweest.Teken zijn bruin-zwart en heel klein, 1 tot 3 millimeter. Ze lijken een beetje op spinnetjes.Controleer uw hele lichaam op teken.Kijk bij kinderen vooral naar het hoofd, in de nek (op de haargrens) en achter de oren.Een teek? Haal hem meteen wegHeeft u of uw kind een teek? Haal hem dan meteen weg met een pincet. Maak het wondje daarna schoon. Schrijf de datum en de plek van het lichaam op. Mochten er klachten ontstaan, weet u nog wanneer het was en welke plek de teek zat.Controleer daarna of u of uw kind nog meer tekenbeten heeft.Kans op tekenbeet kleiner makenU kunt de kans op een tekenbeet kleiner maken door:– kleine kinderen een hoedje of pet te laten dragen– niet in hoog gras te lopen– op wandelpaden te blijven– kleding te dragen met lange mouwen en pijpen– kleding te dragen die wat strakker zit bij de enkels en de polsenU kunt ook de pijpen van de broek in de sokken stoppen.Kijk op Thuisarts voor meer adviezen om de kans op tekenbeten kleiner te maken.En bekijk de film hoe u een teek weghaalt.Wanneer bel ik de huisarts?Bel uw huisarts:– als het niet lukt om de teek weg te halen– als de teek 24 uur of langer in de huid heeft gezeten– als u een aantal dagen tot 3 maanden na de tekenbeet klachten krijgt, zoals:een vlek die steeds groter wordt op de plek van de tekenbeet– bij een lichte huid: een rode of blauw-rode vlek– bij een donkere huid: een gelige of blauwige vlekklachten die lijken op griep, zoals koorts, spierpijn en keelpijnpijn in uw gewrichtenBron: Nederlands Huisartsen Genootschap en Thuisarts Lees verder…Laat minder zien …

In de natuur geweest? Controleer op teken.

In de natuur leven teken: kleine diertjes die u kunnen bijten. U voelt niets van een tekenbeet. Maar soms kan een teek u een ziekte geven. Daarom is het goed om uzelf en uw kind te controleren als u buiten bent geweest.

Teken zijn bruin-zwart en heel klein, 1 tot 3 millimeter. Ze lijken een beetje op spinnetjes.

Controleer uw hele lichaam op teken.
Kijk bij kinderen vooral naar het hoofd, in de nek (op de haargrens) en achter de oren.
Een teek? Haal hem meteen weg

Heeft u of uw kind een teek? Haal hem dan meteen weg met een pincet. Maak het wondje daarna schoon. Schrijf de datum en de plek van het lichaam op. Mochten er klachten ontstaan, weet u nog wanneer het was en welke plek de teek zat.

Controleer daarna of u of uw kind nog meer tekenbeten heeft.

Kans op tekenbeet kleiner maken
U kunt de kans op een tekenbeet kleiner maken door:

- kleine kinderen een hoedje of pet te laten dragen
- niet in hoog gras te lopen
- op wandelpaden te blijven
- kleding te dragen met lange mouwen en pijpen
- kleding te dragen die wat strakker zit bij de enkels en de polsen
U kunt ook de pijpen van de broek in de sokken stoppen.
Kijk op Thuisarts voor meer adviezen om de kans op tekenbeten kleiner te maken.
En bekijk de film hoe u een teek weghaalt.

Wanneer bel ik de huisarts?
Bel uw huisarts:

- als het niet lukt om de teek weg te halen
- als de teek 24 uur of langer in de huid heeft gezeten
- als u een aantal dagen tot 3 maanden na de tekenbeet klachten krijgt, zoals:
een vlek die steeds groter wordt op de plek van de tekenbeet
- bij een lichte huid: een rode of blauw-rode vlek
- bij een donkere huid: een gelige of blauwige vlek
klachten die lijken op griep, zoals koorts, spierpijn en keelpijn
pijn in uw gewrichten

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap en Thuisarts

Monkeypox virus – ApenpokkenvirusIn Nederland is vrijdagmiddag 20 mei 2022 de eerste patiënt in Nederland met monkeypox bevestigd.Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Soms komt er een reiziger uit die regio naar Europa met deze ziekte. Deze zoönose (ziekte die van dier op mens kan overgaan) komt vooral voor bij knaagdieren in Afrika. De ziekte verloopt bij mensen meestal mild.De ziekte ‘pokken’, veroorzaakt door een virus wat sterk lijkt op het Monkeypox-virus, komt niet meer voor in de wereld door het succes van vaccinatie ertegen. Deze vaccinatie was onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma tot de jaren 70, maar na het verdwijnen van pokken, is deze gestaakt.SymptomenDe verschijnselen van een besmetting met monkeypox lijken op die van een besmetting met pokken, maar verloopt in het algemeen veel milder. De ziekte begint vaak met:-koorts-hoofdpijn-spierpijn-gezwollen lymfeklieren-rillingen-moeheidNa 1-3 dagen krijg je een uitslag die meestal in het gezicht begint en die daarna over het hele lichaam verschijnt. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen.VerspreidingDe meeste mensen krijgen de ziekte na contact met een besmet mens of dier die het virus bij zich heeft. Het virus kan binnendringen via je slijmvliezen (bijvoorbeeld mond, neus, ogen), open wondjes (niet per se zichtbare wonden). Het virus kan zich ook verspreiden via druppels uit blaasjes of uit de mond-keelholte, maar niet via zwevende druppeltjes in de lucht.BehandelingHet pokkenvaccin kan in de eerste dagen na mogelijke besmetting (post-expositie profylaxe) gebruikt worden. Het vaccin kan ook gebruikt worden als bescherming vooraf voor mensen met een grotere besmettingskans. Er is een geregistreerd antiviraal middel tegen pokken en monkeypox in Europa.Uitbraak in EuropaIn mei 2022 is bekend geworden dat er verschillende mensen in Europa de ziekte hebben gekregen. Opvallend is dat bij het merendeel van deze mensen geen link met de gebieden in Afrika gevonden kon worden. Dit betekent mogelijk dat het virus zich in Europa heeft kunnen verspreiden. Daarnaast begon bij het merendeel van de nu bekende gevallen de uitslag rond de anus en schaamstreek. Hierna verspreidde deze zich naar de rest van het lichaam.Verschillende mensen hebben het mogelijk via MSM-contact gekregen. Er wordt nu door gezondheidsautoriteiten uitgezocht hoe verspreiding plaatsvindt en welke risicogroepen moeten worden gewaarschuwd. De variant die nu in Europa gevonden is, is meestal niet heel besmettelijk, maar veel is nog onduidelijk over de verspreiding ervan bij de personen die nu ziek zijn. Een toename van het aantal besmette mensen in Europa wordt nog wel verwacht.Bron: RIVM Lees verder…Laat minder zien …

Monkeypox virus - Apenpokkenvirus

In Nederland is vrijdagmiddag 20 mei 2022 de eerste patiënt in Nederland met monkeypox bevestigd.

Monkeypox, vaak apenpokken of apenpokkenvirus genoemd, is een virusinfectie die vooral in West- en Midden-Afrika voorkomt. Soms komt er een reiziger uit die regio naar Europa met deze ziekte. Deze zoönose (ziekte die van dier op mens kan overgaan) komt vooral voor bij knaagdieren in Afrika. De ziekte verloopt bij mensen meestal mild.

De ziekte ‘pokken’, veroorzaakt door een virus wat sterk lijkt op het Monkeypox-virus, komt niet meer voor in de wereld door het succes van vaccinatie ertegen. Deze vaccinatie was onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma tot de jaren 70, maar na het verdwijnen van pokken, is deze gestaakt.

Symptomen
De verschijnselen van een besmetting met monkeypox lijken op die van een besmetting met pokken, maar verloopt in het algemeen veel milder. De ziekte begint vaak met:

-koorts
-hoofdpijn
-spierpijn
-gezwollen lymfeklieren
-rillingen
-moeheid

Na 1-3 dagen krijg je een uitslag die meestal in het gezicht begint en die daarna over het hele lichaam verschijnt. Deze uitslag begint met vlekken die overgaan in blaasjes. Na het indrogen van de blaasjes blijven korsten over die uiteindelijk na 2-3 weken van de huid afvallen.

Verspreiding
De meeste mensen krijgen de ziekte na contact met een besmet mens of dier die het virus bij zich heeft. Het virus kan binnendringen via je slijmvliezen (bijvoorbeeld mond, neus, ogen), open wondjes (niet per se zichtbare wonden). Het virus kan zich ook verspreiden via druppels uit blaasjes of uit de mond-keelholte, maar niet via zwevende druppeltjes in de lucht.

Behandeling
Het pokkenvaccin kan in de eerste dagen na mogelijke besmetting (post-expositie profylaxe) gebruikt worden. Het vaccin kan ook gebruikt worden als bescherming vooraf voor mensen met een grotere besmettingskans. Er is een geregistreerd antiviraal middel tegen pokken en monkeypox in Europa.

Uitbraak in Europa
In mei 2022 is bekend geworden dat er verschillende mensen in Europa de ziekte hebben gekregen. Opvallend is dat bij het merendeel van deze mensen geen link met de gebieden in Afrika gevonden kon worden. Dit betekent mogelijk dat het virus zich in Europa heeft kunnen verspreiden. Daarnaast begon bij het merendeel van de nu bekende gevallen de uitslag rond de anus en schaamstreek. Hierna verspreidde deze zich naar de rest van het lichaam.

Verschillende mensen hebben het mogelijk via MSM-contact gekregen. Er wordt nu door gezondheidsautoriteiten uitgezocht hoe verspreiding plaatsvindt en welke risicogroepen moeten worden gewaarschuwd. De variant die nu in Europa gevonden is, is meestal niet heel besmettelijk, maar veel is nog onduidelijk over de verspreiding ervan bij de personen die nu ziek zijn. Een toename van het aantal besmette mensen in Europa wordt nog wel verwacht.

Bron: RIVM
19-mei-2022
Huisartspraktijk de Reus

Dit jaar meer waterpokken bij kinderenNiet alleen bij baby’s en kleuters, maar ook bij kinderen tussen 5 en 15 jaar.Er zijn dit jaar meer kinderen met waterpokken in Nederland. Niet alleen baby’s en kleuters, maar ook kinderen tussen 5 en 15 jaar.Waterpokken is een besmettelijke ziekte. Bijna iedereen krijgt als kind een keer waterpokken. U herkent dit aan de vele vlekjes en blaasjes over het hele lichaam. De vlekjes jeuken.Soms erg ziekDe meeste kinderen worden niet erg ziek van waterpokken.Sinds maart 2022 zijn er wel iets vaker kinderen die erg ziek worden. Dat gebeurt soms bij kinderen die jonger zijn dan 5 jaar.Ze worden zo ziek door een bacterie die erbij komt. Dit gebeurt nog steeds maar heel weinig.Wilt u meer weten over waar u op moet letten als uw kind waterpokken heeft? En wanneer u de huisarts moet bellen?Kijk dan bij waterpokken op ThuisartsBron: Nivel, Thuisarts en Nederlands Huisartsen Genootschap Lees verder…Laat minder zien …

Dit jaar meer waterpokken bij kinderen

Niet alleen bij babys en kleuters, maar ook bij kinderen tussen 5 en 15 jaar.

Er zijn dit jaar meer kinderen met waterpokken in Nederland. Niet alleen babys en kleuters, maar ook kinderen tussen 5 en 15 jaar.

Waterpokken is een besmettelijke ziekte. Bijna iedereen krijgt als kind een keer waterpokken. U herkent dit aan de vele vlekjes en blaasjes over het hele lichaam. De vlekjes jeuken.

Soms erg ziek
De meeste kinderen worden niet erg ziek van waterpokken.

Sinds maart 2022 zijn er wel iets vaker kinderen die erg ziek worden. Dat gebeurt soms bij kinderen die jonger zijn dan 5 jaar.
Ze worden zo ziek door een bacterie die erbij komt. Dit gebeurt nog steeds maar heel weinig.

Wilt u meer weten over waar u op moet letten als uw kind waterpokken heeft? En wanneer u de huisarts moet bellen?

Kijk dan bij waterpokken op Thuisarts

Bron: Nivel, Thuisarts en Nederlands Huisartsen Genootschap

Wereld Huisartsen Dag: 19 mei 2022. De internationale huisartsenorganisatie WONCA heeft 19 mei uitgeroepen tot Wereld Huisartsen Dag (World Family Doctor Day). Deze dag bestaat sinds 2010 en benadrukt de rol en bijdrage van huisartsen in de gezondheidszorg wereldwijd. Lees verder…Laat minder zien …

Wereld Huisartsen Dag: 19 mei 2022. 

De internationale huisartsenorganisatie WONCA heeft 19 mei uitgeroepen tot Wereld Huisartsen Dag (World Family Doctor Day). Deze dag bestaat sinds 2010 en benadrukt de rol en bijdrage van huisartsen in de gezondheidszorg wereldwijd.

Aankomende nacht werkt onze huisarts op de huisartsenpost in Zutphen. Vanwege deze nachtdienst is er geen spreekuur morgen, woensdag 18 mei, in de praktijk. Uiteraard is de praktijk wel gewoon (telefonisch) bereikbaar. Lees verder…Laat minder zien …

Aankomende nacht werkt onze huisarts op de huisartsenpost in Zutphen. 
Vanwege deze nachtdienst is er geen spreekuur morgen, woensdag 18 mei, in de praktijk. 

Uiteraard is de praktijk wel gewoon (telefonisch) bereikbaar.
16-mei-2022
Huisartspraktijk de Reus

Kinderen met astma hebben extra last van rookOok rook in uw haren of kleren kan schadelijk zijnKind ademt astma-medicijnen in door een verstuiver met voorzetkamerKinderen met astma hebben gevoelige longen. Door rook krijgt een kind meer last van astma. Ook werken astma-medicijnen minder goed.Rook daarom nooit in huis, ook al is uw kind niet thuis. De rook blijft op muren en meubels zitten, ook als u de ramen openzet.Zelfs als u buiten rookt, komt de rook op uw kleren, haren en huid. Ook dit is schadelijk voor uw kind.Lees hier meer over bij astma bij kinderen.Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap en Thuisarts Lees verder…Laat minder zien …

Kinderen met astma hebben extra last van rook
Ook rook in uw haren of kleren kan schadelijk zijn

Kind ademt astma-medicijnen in door een verstuiver met voorzetkamer
Kinderen met astma hebben gevoelige longen. Door rook krijgt een kind meer last van astma. Ook werken astma-medicijnen minder goed.

Rook daarom nooit in huis, ook al is uw kind niet thuis. De rook blijft op muren en meubels zitten, ook als u de ramen openzet.
Zelfs als u buiten rookt, komt de rook op uw kleren, haren en huid. Ook dit is schadelijk voor uw kind.

Lees hier meer over bij astma bij kinderen.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap en Thuisarts
13-mei-2022
Huisartspraktijk de Reus

Zon en zonnebrandDe voorspellingen voor de komende dagen zijn zeer zonnig. Geniet van de zon, maar met mate.Wilt u toch graag zonnen:Laat uw huid wennen aan de zon. Ga in het begin bijvoorbeeld 20 minuten in de zon.De zonkracht is tussen 11.00 en 15.00 uur het sterkst. Ga dan niet in de zon of bescherm u goed.Bescherm u met een hoed of pet, kleding en een zonnebrandcrème van minimaal factor 30.Op een boot, in de sneeuw en op droog zand is dit extra belangrijk. Ga niet onder de zonnebank.Uw huid kan verbranden als er te veel zonlicht op komt.Hoe snel uw huid verbrandt, hangt af van uw huidtype. Bescherm uw huid tegen zonverbranding.Ga meteen uit de zon als u merkt dat uw huid verbrandt. U kunt de huid koelen met natte doeken. Dat helpt tegen de pijn.Blijf in ieder geval 3 dagen uit de zon om uw huid beter te laten worden.Bron: Thuisarts Lees verder…Laat minder zien …

Zon en zonnebrand

De voorspellingen voor de komende dagen zijn zeer zonnig. Geniet van de zon, maar met mate.

Wilt u toch graag zonnen:
Laat uw huid wennen aan de zon. Ga in het begin bijvoorbeeld 20 minuten in de zon.
De zonkracht is tussen 11.00 en 15.00 uur het sterkst. Ga dan niet in de zon of bescherm u goed.
Bescherm u met een hoed of pet, kleding en een zonnebrandcrème van minimaal factor 30.
Op een boot, in de sneeuw en op droog zand is dit extra belangrijk. Ga niet onder de zonnebank.

Uw huid kan verbranden als er te veel zonlicht op komt.
Hoe snel uw huid verbrandt, hangt af van uw huidtype. Bescherm uw huid tegen zonverbranding.
Ga meteen uit de zon als u merkt dat uw huid verbrandt. U kunt de huid koelen met natte doeken. Dat helpt tegen de pijn.
Blijf in ieder geval 3 dagen uit de zon om uw huid beter te laten worden.

Bron: Thuisarts

Comment on Facebook

Team factor 50+ hiero 🙋🏼‍♀️

Smeren factor 50 en in de schaduw blijven!

Wij smeren ook met factor 50

Oh, en de wappen hebben iets nieuws: zonnebrandcrème veroorzaakt huidkanker. Wellicht ten overvloede: daar geloof ik geen zak van, maar hey: t zijn wappen. Dus gewoon smeren die zooi 😎👍

12-mei-2022
Huisartspraktijk de Reus

Marije is er vanaf maandag weer…Marije: "Mijn verlof zit er alweer op! De tijd is echt voorbij gevlogen, vanaf maandag ben ik weer aanwezig in de praktijk. Ik heb zin om mijn leuke en lieve collega’s weer te zien en ik kijk ook weer uit naar het leuke contact met de patiënten!" Lees verder…Laat minder zien …

Marije is er vanaf maandag weer...

Marije: Mijn verlof zit er alweer op! De tijd is echt voorbij gevlogen, vanaf maandag ben ik weer aanwezig in de praktijk. 
Ik heb zin om mijn leuke en lieve collega’s weer te zien en ik kijk ook weer uit naar het leuke contact met de patiënten!Image attachment

Comment on Facebook

Wat een mooi pupke…

Fijn !

Wat een mooie foto's

12-mei-2022
Huisartspraktijk de Reus

BijscholingMet regelmaat volgen de mensen die werken in de praktijk bijscholing. Dit gaat bijvoorbeeld over Covid of vlekjes en plekjes. Iedereen volgt bijscholing bij ons. De huisartsen uiteraard, maar ook de assistente en praktijkondersteuners. Vandaag is onze praktijkmanager aan de beurt. Carlijn heeft een inspiratiedag voor de praktijkmanager in het Koelhuis in Zutphen.Op een later moment zullen we nog meer delen met jullie over bijscholing en accreditatiepunten. Lees verder…Laat minder zien …

Bijscholing

Met regelmaat volgen de mensen die werken in de praktijk bijscholing. Dit gaat bijvoorbeeld over Covid of vlekjes en plekjes. Iedereen volgt bijscholing bij ons. 
De huisartsen uiteraard, maar ook de assistente en praktijkondersteuners. 

Vandaag is onze praktijkmanager aan de beurt. Carlijn heeft een inspiratiedag voor de praktijkmanager in het Koelhuis in Zutphen.

Op een later moment zullen we nog meer delen met jullie over bijscholing en accreditatiepunten.

Bult in de knieholteEen bult in de knieholte heet een kniekuil-cyste.De bult doet meestal geen pijn.In de bult zit slijm uit het gewricht van de knie.De bult ontstaat doordat er te veel slijm in het gewricht zit.Dit komt door een probleem in de knie. Zoals een kneuzing, artrose of reuma.Soms gaat de bult vanzelf weg. Bij artrose of reuma blijft de bult meestal.Blijft u klachten houden, neem dan contact op met uw huisarts.Bron: Thuisarts Lees verder…Laat minder zien …

Bult in de knieholte

Een bult in de knieholte heet een kniekuil-cyste.
De bult doet meestal geen pijn.
In de bult zit slijm uit het gewricht van de knie.
De bult ontstaat doordat er te veel slijm in het gewricht zit.
Dit komt door een probleem in de knie. Zoals een kneuzing, artrose of reuma.
Soms gaat de bult vanzelf weg. Bij artrose of reuma blijft de bult meestal.

Blijft u klachten houden, neem dan contact op met uw huisarts.

Bron: Thuisarts
6-mei-2022
Huisartspraktijk de Reus

TROUWENVandaag is een hele bijzondere dag. Onze huisarts gaat trouwen. Lees verder…Laat minder zien …

TROUWEN

Vandaag is een hele bijzondere dag. Onze huisarts gaat trouwen.

Comment on Facebook

Van harte gefeliciteerd met jullie huwelijk Marieke! Heel veel geluk samen en een mooie dag gewenst! 💍🥂🍾❤️

Van harte gefeliciteerd! Hele mooie dag gewenst 💍❤️

Gefeliciteerd maak er een super mooie dag.. mooi weer is het. Heel veel geluk samen

Van harte gefeliciteerd en veel geluk samen🎉💕

Van harte gefeliciteerd Marieke, maak er een mooie zonnige dag van!

Een hele mooie dag gewenst ❤️❤️. Het zonnetje 🌞🌞 schijnt voor jullie. Tot vanavond!

Hartelijk gefeliciteerd Marieke Een fijne dag gewenst en veel geluk samen🍀❣️

Een hele fijne dag en veel geluk samen !

Gefeliciteerd nog heel veel jaren samen

Gefeliciteerd heel fijne dag

Van harte proficiat

Van harte Gefeliciteerd 🍾

Van harte gefeliciteerd 💕💕

Gefeliciteerd en een hele mooie dag☀️

Hartelijk gefeliciteerd namens ons

Gefeliciteerd

Van harte gefeliciteerd met je jullie huwelijksdag en een mooie dag gewenst en feest 🎂💍🥂🍾

Gefeliciteerd 🥂💐

Van harte gefeliciteerd

Gefeliciteerd 💍💍

Gefeliciteerd ❤❤

Gefeliciteerd

Marieke gefeliciteerd veel geluk samen met je man en de 2 mooie kinderen Jelle en Gijs

Gefeliciteerd.

Wat leuk, veel geluk en een fijne dag!

View more comments

3-mei-2022
Huisartspraktijk de Reus

GanglionBobbeltje pols, hand of voetEen ganglion is een bobbeltje aan uw pols, vinger of voet.Dit is een uitstulping van het gewricht.Het kan geen kwaad.Bij de helft van de mensen verdwijnt een ganglion vanzelf.Bron: Thuisarts Lees verder…Laat minder zien …

Ganglion
Bobbeltje pols, hand of voet

Een ganglion is een bobbeltje aan uw pols, vinger of voet.
Dit is een uitstulping van het gewricht.
Het kan geen kwaad.
Bij de helft van de mensen verdwijnt een ganglion vanzelf.

Bron: Thuisarts
27-apr-2022
Huisartspraktijk de Reus

KONINGSDAG 27 april 2022De praktijk is gesloten. Heeft u toch dringende hulp nodig van een huisarts? Bel dan de Spoedpost huisartsen Zutphen 0900-2009000Spoedpost huisartsen Zutphen verzorgt spoedeisende huisartsenzorg gedurende de avonden, nachten, weekenden en erkende feestdagen voor mensen die een huisarts nodig hebben in Almen, Brummen, Eefde, Laren, Lochem, Ruurlo, Steenderen, Voorst, Vorden, Warnsveld en Zutphen. De spoedpost is bedoeld voor medische klachten, die zo dringend zijn, dat ze niet kunnen wachten tot het spreekuur van uw eigen huisarts. De triagist (een speciaal opgeleide doktersassistente) zal door uitgebreide bevraging (triage) een inschatting maken of u door de dienstdoende huisarts gezien moet worden.Kom niet zomaar naar de Spoedpost. Ze werken uitsluitend volgens telefonische afspraak.De ingang van de Spoedpost Zutphen vindt u bij de nachtingang spoedeisende hulp/huisartsenpost van Gelre Ziekenhuizen Zutphen, rechts naast de hoofdingang; U meldt zich altijd eerst bij de balie. U kunt parkeren in de parkeergarage onder het ziekenhuis. U betaalt er met contant geld, pinpas of creditcard.BezoekadresSpoedpost ZutphenDen Elterweg 79 (bij gebruik navigatiesysteem Den Elterweg 77)7207 AE ZutphenBron: HRZu Lees verder…Laat minder zien …

KONINGSDAG 27 april 2022

De praktijk is gesloten. 
Heeft u toch dringende hulp nodig van een huisarts? Bel dan de Spoedpost huisartsen Zutphen 0900-2009000

Spoedpost huisartsen Zutphen verzorgt spoedeisende huisartsenzorg gedurende de avonden, nachten, weekenden en erkende feestdagen voor mensen die een huisarts nodig hebben in Almen, Brummen, Eefde, Laren, Lochem, Ruurlo, Steenderen, Voorst, Vorden, Warnsveld en Zutphen. 

De spoedpost is bedoeld voor medische klachten, die zo dringend zijn, dat ze niet kunnen wachten tot het spreekuur van uw eigen huisarts. De triagist (een speciaal opgeleide doktersassistente) zal door uitgebreide bevraging (triage) een inschatting maken of u door de dienstdoende huisarts gezien moet worden.
Kom niet zomaar naar de Spoedpost. Ze werken uitsluitend volgens telefonische afspraak.

De ingang van de Spoedpost Zutphen vindt u bij de nachtingang spoedeisende hulp/huisartsenpost van Gelre Ziekenhuizen Zutphen, rechts naast de hoofdingang; U meldt zich altijd eerst bij de balie. U kunt parkeren in de parkeergarage onder het ziekenhuis. U betaalt er met contant geld, pinpas of creditcard.
Bezoekadres
Spoedpost Zutphen
Den Elterweg 79 (bij gebruik navigatiesysteem Den Elterweg 77)
7207 AE Zutphen

Bron: HRZu
24-apr-2022
Huisartspraktijk de Reus

VAKANTIETIJD…GAAT U OP REIS?BedwantsenDe bedwants is een klein insect dat vooral in bedden en matrassen van hotelkamers leeft.’s Nachts kruipt de bedwants op uw huid om bloed te zuigen.Op de plek van de beet ontstaat een bultje dat jeukt.De bultjes verdwijnen vanzelf.Tips om het te voorkomen:Controleer bed, matras en beddengoed voordat u ergens gaat slapen.Zet uw koffer op een rekje of in de badkamer. Dan kruipt de bedwants niet in uw bagage. U wilt ze niet mee naar huis nemen.Schud en klop al uw bagage buiten uit, voordat u uw spullen weer inpakt en thuis uitpakt.Was uw kleding en beddengoed op ten minste 60 graden.Bron: Thuisarts Lees verder…Laat minder zien …

VAKANTIETIJD...GAAT U OP REIS?
Bedwantsen

De bedwants is een klein insect dat vooral in bedden en matrassen van hotelkamers leeft.
’s Nachts kruipt de bedwants op uw huid om bloed te zuigen.
Op de plek van de beet ontstaat een bultje dat jeukt.
De bultjes verdwijnen vanzelf.

Tips om het te voorkomen:
Controleer bed, matras en beddengoed voordat u ergens gaat slapen.
Zet uw koffer op een rekje of in de badkamer. Dan kruipt de bedwants niet in uw bagage. U wilt ze niet mee naar huis nemen.
Schud en klop al uw bagage buiten uit, voordat u uw spullen weer inpakt en thuis uitpakt.
Was uw kleding en beddengoed op ten minste 60 graden.

Bron: Thuisarts
20-apr-2022
Huisartspraktijk de Reus

Hooikoorts door stuifmeel van bomenEen vrouw niest in haar elleboog door hooikoortsVeel mensen zijn gevoelig voor het stuifmeel van bomen. Ze hebben klachten zoals veel niezen en jeukende ogen. Dit heet hooikoorts.Stuifmeel van bomen komt in de lucht bij zonnig weer met wind. Vooral in de lente.Als u vaker hooikoorts heeft, herkent u de klachten vaak wel. Mensen om u heen kunnen ongerust zijn als ze niet weten dat u hooikoorts heeft. Als u veel niest, denken ze misschien dat u corona heeft.Begin op tijd met medicijnen tegen hooikoorts. Een neusspray, medicijnen tegen allergie (antihistaminica) of een neusspray met een ontstekingsremmer helpen om minder klachten te hebben.Lees wat u kunt doen tegen klachten van hooikoorts op Thuisarts.nl. Of bekijk de film over hooikoorts.Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap en Thuisarts Lees verder…Laat minder zien …

Hooikoorts door stuifmeel van bomen

Een vrouw niest in haar elleboog door hooikoorts
Veel mensen zijn gevoelig voor het stuifmeel van bomen. Ze hebben klachten zoals veel niezen en jeukende ogen. Dit heet hooikoorts.
Stuifmeel van bomen komt in de lucht bij zonnig weer met wind. Vooral in de lente.

Als u vaker hooikoorts heeft, herkent u de klachten vaak wel. Mensen om u heen kunnen ongerust zijn als ze niet weten dat u hooikoorts heeft. Als u veel niest, denken ze misschien dat u corona heeft.

Begin op tijd met medicijnen tegen hooikoorts. Een neusspray, medicijnen tegen allergie (antihistaminica) of een neusspray met een ontstekingsremmer helpen om minder klachten te hebben.

Lees wat u kunt doen tegen klachten van hooikoorts op Thuisarts.nl. Of bekijk de film over hooikoorts.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap en Thuisarts
17-apr-2022
Huisartspraktijk de Reus

SPOEDVoor eerste hulp (wonden, kneuzingen, verbrandingen et cetera) kunt u direct terecht.Als u van te voren belt, of laat bellen, kunnen wij rekening houden met uw komst.Telefoon: 0575 540486 voor spoed toets 1 Lees verder…Laat minder zien …

SPOED

Voor eerste hulp (wonden, kneuzingen, verbrandingen et cetera) kunt u direct terecht.
Als u van te voren belt, of laat bellen, kunnen wij rekening houden met uw komst.

Telefoon: 0575 540486 voor spoed toets 1
14-apr-2022
Huisartspraktijk de Reus

MOET IK NAAR DE DOKTERWat is Moet ik naar de dokter?Moet ik naar de dokter? kan op basis van uw leeftijd, geslacht en symptomen bepalen of en zo ja, wanneer u naar de dokter moet. Makkelijk, veilig en snel.Hoe betrouwbaar is de informatie?De vragen en adviezen van Moet ik naar de dokter? zijn gebaseerd op de geldende medische standaarden en protocollen. Alle vragen en adviezen zijn zorgvuldig samengesteld door ons team van triagespecialisten. Daarnaast is Moet ik naar de dokter? de eerste medische app in Nederland die een zogenaamde CE-markering heeft verkregen. Een CE-markering geeft aan dat het product aan alle van toepassing zijnde Europese (veiligheid)regels voldoet en dat de conformiteit- en overeenstemmingprocedures zijn voltooid.Moet ik naar de dokter is via de computer te benaderen maar ook middels de app moet ik naar de dokterBron: Moet ik naar de dokter? Lees verder…Laat minder zien …

MOET IK NAAR DE DOKTER

Wat is Moet ik naar de dokter?
Moet ik naar de dokter? kan op basis van uw leeftijd, geslacht en symptomen bepalen of en zo ja, wanneer u naar de dokter moet. Makkelijk, veilig en snel.

Hoe betrouwbaar is de informatie?
De vragen en adviezen van Moet ik naar de dokter? zijn gebaseerd op de geldende medische standaarden en protocollen. Alle vragen en adviezen zijn zorgvuldig samengesteld door ons team van triagespecialisten. Daarnaast is Moet ik naar de dokter? de eerste medische app in Nederland die een zogenaamde CE-markering heeft verkregen. Een CE-markering geeft aan dat het product aan alle van toepassing zijnde Europese (veiligheid)regels voldoet en dat de conformiteit- en overeenstemmingprocedures zijn voltooid.

Moet ik naar de dokter is via de computer te benaderen maar ook middels de app moet ik naar de dokter

Bron: Moet ik naar de dokter?
10-apr-2022
Huisartspraktijk de Reus

Griepvaccin 2021-2022 lijkt beter te werken dan verwachtHet griepvaccin voor het huidige griepseizoen lijkt beter te werken dan verwacht. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van de Europees samenwerking I-MOVE, waar ook onderzoekers van het RIVM en het Nivel aan meewerken. Door een waargenomen mismatch van circulerende griepvirussen met de virussen in het griepvaccin hielden onderzoekers eerder rekening met een beperktere effectiviteit.De voorlopige gegevens laten zien dat de effectiviteit van het huidige griepvaccin voor 36% beschermt tegen een infectie met griepvirus type A (voor alle leeftijden, voor een infectie waarmee je naar de huisarts gaat). VeranderingenDe genetische code van het griepvirus verandert doorlopend. Hierdoor kan een eiwit op de buitenkant van het virus veranderen waardoor dit niet helemaal overeenkomt met het virus in het toegediende vaccin: we spreken dan van een mismatch. Dit betekent echter niet dat het vaccin helemaal niet meer beschermt. De effectiviteit komt nu dus neer op 36%, vergelijkbaar met de effectiviteit van de afgelopen 10 griepepidemieën. Eerder vermoeden de onderzoekers dat dit wel eens lager kon zijn door een mismatch. Dat de effectiviteit hoger is dan eerder verwacht is positief. In Nederland is er namelijk op dit moment een griepepidemie.GriepprikElk jaar zorgt influenza voor veel ziekenhuisopnames, ernstige complicaties en overlijdens in Nederland. Om die reden krijgt iedereen vanaf 60 jaar elk jaar een griepprik aangeboden. Ook mensen met een chronische medische ziekte, zoals longziekten of hartproblemen krijgen de griepprik aangeboden. Het griepvaccin dat in Nederland wordt gegeven beschermt tegen vier verschillende typen van het griepvirus.Bij een kleine groep patiënten met een sterk verhoogd risico op een ernstig gecompliceerd beloop is bij de eerste verschijnselen van griep vroegbehandeling met antivirale middelen mogelijk.Bron: RIVM Lees verder…Laat minder zien …

Griepvaccin 2021-2022 lijkt beter te werken dan verwacht

Het griepvaccin voor het huidige griepseizoen lijkt beter te werken dan verwacht. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van de Europees samenwerking I-MOVE, waar ook onderzoekers van het RIVM en het Nivel aan meewerken. Door een waargenomen mismatch van circulerende griepvirussen met de virussen in het griepvaccin hielden onderzoekers eerder rekening met een beperktere effectiviteit.

De voorlopige gegevens laten zien dat de effectiviteit van het huidige griepvaccin voor 36% beschermt tegen een infectie met griepvirus type A (voor alle leeftijden, voor een infectie waarmee je naar de huisarts gaat). 

Veranderingen
De genetische code van het griepvirus verandert doorlopend. Hierdoor kan een eiwit op de buitenkant van het virus veranderen waardoor dit niet helemaal overeenkomt met het virus in het toegediende vaccin: we spreken dan van een mismatch. Dit betekent echter niet dat het vaccin helemaal niet meer beschermt. De effectiviteit komt nu dus neer op 36%, vergelijkbaar met de effectiviteit van de afgelopen 10 griepepidemieën. Eerder vermoeden de onderzoekers dat dit wel eens lager kon zijn door een mismatch. Dat de effectiviteit hoger is dan eerder verwacht is positief. In Nederland is er namelijk op dit moment een griepepidemie.

Griepprik
Elk jaar zorgt influenza voor veel ziekenhuisopnames, ernstige complicaties en overlijdens in Nederland. Om die reden krijgt iedereen vanaf 60 jaar elk jaar een griepprik aangeboden. Ook mensen met een chronische medische ziekte, zoals longziekten of hartproblemen krijgen de griepprik aangeboden. Het griepvaccin dat in Nederland wordt gegeven beschermt tegen vier verschillende typen van het griepvirus.

Bij een kleine groep patiënten met een sterk verhoogd risico op een ernstig gecompliceerd beloop is bij de eerste verschijnselen van griep vroegbehandeling met antivirale middelen mogelijk.

Bron: RIVM
7-apr-2022
Huisartspraktijk de Reus

Wat gebeurt er als je armen of benen ‘slapen’?Je kent het wel, dat verdoofde en tintelende gevoel in een arm of been. Meestal heb je te lang in dezelfde houding gezeten. Gelukkig is alles snel weer normaal zodra je in beweging komt. Maar wat is er eigenlijk gebeurd?Dat verdoofde en tintelende gevoel in onze ledematen kennen we allemaal wel. Meestal hebben we te lang in een bepaalde houding gezeten of gelegen. Gelukkig is alles snel weer normaal zodra je in beweging komt. Maar wat is er eigenlijk gebeurd?Het voelt of een ledemaat niet meer bij je lichaam hoortHet ‘dove’ gevoel heet obdormitio (afgeleid van het Latijn voor ‘in slaap vallen’). Het gaat vaak samen met paresthesie, een tintelend en prikkend gevoel in ledematen waarvan het zenuwverkeer met de hersenen is verstoord. De werking van zenuwbanen komt in de problemen als ze worden afgekneld. Daardoor gaan er geen (of minder) signalen naar de hersenen en vice versa. Het voelt alsof een arm of been even niet meer bij de rest van je lichaam hoort. Daarnaast worden bloedbanen afgekneld waardoor de bloedcirculatie stokt.Je armen en benen zijn het kwetsbaarst voor beknellingHet is niet zo gek dat het juist je ledematen zijn die soms ‘slapen’: daarin bevinden zich nu eenmaal de langste bloed- en zenuwbanen. Die zijn het meest kwetsbaar. Ondanks dat de zenuwsignalen niet meer op de plek van bestemming kunnen komen worden ze nog wel afgevuurd. Ze geven je ledematen seintjes dat ze beter van houding kunnen veranderen. Dat geeft een tintelend of prikkend gevoel. Lees verder…Laat minder zien …

Wat gebeurt er als je armen of benen slapen?

Je kent het wel, dat verdoofde en tintelende gevoel in een arm of been. Meestal heb je te lang in dezelfde houding gezeten. Gelukkig is alles snel weer normaal zodra je in beweging komt. Maar wat is er eigenlijk gebeurd?

Dat verdoofde en tintelende gevoel in onze ledematen kennen we allemaal wel. Meestal hebben we te lang in een bepaalde houding gezeten of gelegen. Gelukkig is alles snel weer normaal zodra je in beweging komt. Maar wat is er eigenlijk gebeurd?

Het voelt of een ledemaat niet meer bij je lichaam hoort
Het dove gevoel heet obdormitio (afgeleid van het Latijn voor in slaap vallen). Het gaat vaak samen met paresthesie, een tintelend en prikkend gevoel in ledematen waarvan het zenuwverkeer met de hersenen is verstoord. De werking van zenuwbanen komt in de problemen als ze worden afgekneld. Daardoor gaan er geen (of minder) signalen naar de hersenen en vice versa. Het voelt alsof een arm of been even niet meer bij de rest van je lichaam hoort. Daarnaast worden bloedbanen afgekneld waardoor de bloedcirculatie stokt.

Je armen en benen zijn het kwetsbaarst voor beknelling
Het is niet zo gek dat het juist je ledematen zijn die soms slapen: daarin bevinden zich nu eenmaal de langste bloed- en zenuwbanen. Die zijn het meest kwetsbaar. Ondanks dat de zenuwsignalen niet meer op de plek van bestemming kunnen komen worden ze nog wel afgevuurd. Ze geven je ledematen seintjes dat ze beter van houding kunnen veranderen. Dat geeft een tintelend of prikkend gevoel.
7-apr-2022
Huisartspraktijk de Reus

VRAGEN MAAR…Binnenkort een nieuwe rubriek!!! Vragen aan de huisartsenpraktijk. Dit kan een vraag aan de huisarts zijn maar ook een vraag aan de assistente of de praktijkondersteuner. Het gaat hier niet om persoonlijke medische vragen zoals je zelf tijdens een bezoekje aan de praktijk zou stellen. Maar algemene vragen zijn van harte welkom. Hieronder alvast een aantal vragen die we binnenkort gaan beantwoorden:– Waarom googelen(Google) huisartsen soms?– Heeft een huisarts een huisarts?– Hoe ziet een dag van de doktersassistente er uit?Stel je vraag onder dit bericht, middels een privé bericht of stel hem alvast in de praktijk. Uiteraard behandelen we alle vragen anoniem. Lees verder…Laat minder zien …

VRAGEN MAAR...

Binnenkort een nieuwe rubriek!!! Vragen aan de huisartsenpraktijk. 
Dit kan een vraag aan de huisarts zijn maar ook een vraag aan de assistente of de praktijkondersteuner. 

Het gaat hier niet om persoonlijke medische vragen zoals je zelf tijdens een bezoekje aan de praktijk zou stellen. Maar algemene vragen zijn van harte welkom. Hieronder alvast een aantal vragen die we binnenkort gaan beantwoorden:

- Waarom googelen(Google) huisartsen soms?
- Heeft een huisarts een huisarts?
- Hoe ziet een dag van de doktersassistente er uit?

Stel je vraag onder dit bericht, middels een privé bericht of stel hem alvast in de praktijk. Uiteraard behandelen we alle vragen anoniem.
4-apr-2022
Huisartspraktijk de Reus

Meer mensen met GRIEPRaak uw ogen, neus en mond zo weinig mogelijk aan. En hoest en nies in uw elleboog.Meer mensen hebben griep. Afgelopen 2 jaar was er minder griep. Waarschijnlijk door de maatregelen tegen corona.Griep begint meestal met hoge koorts. U kunt zich erg ziek voelen. Vaak moet u hoesten en heeft u keelpijn. Soms is corona de oorzaak van griepachtige klachten. Laat u testen op corona.Griep gaat meestal vanzelf over.Sommige mensen worden wel erg ziek van griep.Als u hier meer kans op heeft krijgt u van uw huisarts elk jaar een uitnodiging om een griepprik te halen.Tips om te voorkomen dat u het griepvirus krijgt of verspreidt:Was uw handen vaak met water en zeep.Raak uw ogen, neus en mond zo weinig mogelijk aan.Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze meteen weg.Adviezen bij griep-achtige klachten:Drink 1,5 tot 2 liter vocht per dag.Neem rust. U hoeft niet in bed te blijven.Ga niet sporten of trainen als u koorts heeft.Meer informatie en adviezen over griep leest u op Thuisarts.nl. Of bekijk de film.Bron: NIVEL, Nederlands Huisartsen Genootschap, Thuisarts Lees verder…Laat minder zien …

Meer mensen met GRIEP
Raak uw ogen, neus en mond zo weinig mogelijk aan. En hoest en nies in uw elleboog.

Meer mensen hebben griep. Afgelopen 2 jaar was er minder griep. Waarschijnlijk door de maatregelen tegen corona.

Griep begint meestal met hoge koorts. U kunt zich erg ziek voelen. Vaak moet u hoesten en heeft u keelpijn. Soms is corona de oorzaak van griepachtige klachten. Laat u testen op corona.

Griep gaat meestal vanzelf over.
Sommige mensen worden wel erg ziek van griep.
Als u hier meer kans op heeft krijgt u van uw huisarts elk jaar een uitnodiging om een griepprik te halen.

Tips om te voorkomen dat u het griepvirus krijgt of verspreidt:

Was uw handen vaak met water en zeep.
Raak uw ogen, neus en mond zo weinig mogelijk aan.
Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze meteen weg.
Adviezen bij griep-achtige klachten:

Drink 1,5 tot 2 liter vocht per dag.
Neem rust. U hoeft niet in bed te blijven.
Ga niet sporten of trainen als u koorts heeft.
Meer informatie en adviezen over griep leest u op Thuisarts.nl. Of bekijk de film.

Bron: NIVEL, Nederlands Huisartsen Genootschap, Thuisarts
4-apr-2022
Huisartspraktijk de Reus

In deze bioscoop in Zutphen kan je ‘prikkelarm’ naar de film Om álle doelgroepen de mogelijkheid te bieden om in de servicebioscoop aan de Dreef te genieten van een heerlijk filmuitje, bieden we volgende week een aantal prikkelarme voorstellingen aan. Deze vertoningen zijn ook bedoeld voor jongeren en volwassenen die moeite hebben met het verwerken van de vele prikkels in het dagelijkse leven, zij hebben een vorm van Autisme of een hersenaandoening (NAH). Als hun hersenen deze prikkels niet goed kunnen verwerken, kan dit leiden tot bijvoorbeeld concentratieproblemen, vermoeidheid en andere vervelende klachten.Het bijwonen van een reguliere filmvoorstelling is voor deze mensen vaak te belastend. Speciaal voor hen vertoont Cinemajestic Zutphen op dinsdag 5 april in de avond een aantal speciale prikkelarme voorstellingen in verschillende genres variërend van actie tot avontuur en van een romantische komedie tot animatie. www.cinemajestic.nl/ Lees verder…Laat minder zien …

In deze bioscoop in Zutphen kan je prikkelarm naar de film 

Om álle doelgroepen de mogelijkheid te bieden om in de servicebioscoop aan de Dreef te genieten van een heerlijk filmuitje, bieden we volgende week een aantal prikkelarme voorstellingen aan. Deze vertoningen zijn ook bedoeld voor jongeren en volwassenen die moeite hebben met het verwerken van de vele prikkels in het dagelijkse leven, zij hebben een vorm van Autisme of een hersenaandoening (NAH). Als hun hersenen deze prikkels niet goed kunnen verwerken, kan dit leiden tot bijvoorbeeld concentratieproblemen, vermoeidheid en andere vervelende klachten.

Het bijwonen van een reguliere filmvoorstelling is voor deze mensen vaak te belastend. Speciaal voor hen vertoont Cinemajestic Zutphen op dinsdag 5 april in de avond een aantal speciale prikkelarme voorstellingen in verschillende genres variërend van actie tot avontuur en van een romantische komedie tot animatie. 
https://www.cinemajestic.nl/

Hoeveel zout gebruikt u?Volwassenen krijgen nog steeds te veel zout binnen.Mannen en vrouwen van 31 tot en met 50 jaar in het noorden van Nederland kregen in 2020/2021 ongeveer 13 procent minder zout binnen dan in 2006/2007. Ondanks de daling is dit nog steeds te veel. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, in opdracht van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport .De hoeveelheid zout ligt ook in 2020/2021 nog ruim boven het aanbevolen maximum van 6 gram per dag. De helft van de mannen krijgt ruim 11 gram binnen per dag en de helft van de vrouwen meer dan 8 gram. Hoeveel zout mensen binnenkrijgen, hangt af van de producten die ze eten en de hoeveelheid zout in bewerkte voedingsmiddelen. Maar ook van hoeveel ze zelf aan hun maaltijden toevoegen. Te veel zout eten kan een hoge bloeddruk veroorzaken, wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot.Hoeveelheid kalium blijft op goed niveauNaast de hoeveelheid zout is ook naar kalium gekeken. De hoeveelheid kalium die volwassenen binnenkregen bleef in deze periode bijna hetzelfde en is op een goed niveau. Kalium is nodig om de bloeddruk en vochtbalans te regelen. Bronnen van kalium zijn zuivel, vlees, groenten en fruit.Bron: RIVM Lees verder…Laat minder zien …

Hoeveel zout gebruikt u?
Volwassenen krijgen nog steeds te veel zout binnen.

Mannen en vrouwen van 31 tot en met 50 jaar in het noorden van Nederland kregen in 2020/2021 ongeveer 13 procent minder zout binnen dan in 2006/2007. Ondanks de daling is dit nog steeds te veel. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, in opdracht van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport .

De hoeveelheid zout ligt ook in 2020/2021 nog ruim boven het aanbevolen maximum van 6 gram per dag. De helft van de mannen krijgt ruim 11 gram binnen per dag en de helft van de vrouwen meer dan 8 gram. 

Hoeveel zout mensen binnenkrijgen, hangt af van de producten die ze eten en de hoeveelheid zout in bewerkte voedingsmiddelen. Maar ook van hoeveel ze zelf aan hun maaltijden toevoegen. Te veel zout eten kan een hoge bloeddruk veroorzaken, wat de kans op hart- en vaatziekten vergroot.

Hoeveelheid kalium blijft op goed niveau
Naast de hoeveelheid zout is ook naar kalium gekeken. De hoeveelheid kalium die volwassenen binnenkregen bleef in deze periode bijna hetzelfde en is op een goed niveau. Kalium is nodig om de bloeddruk en vochtbalans te regelen. Bronnen van kalium zijn zuivel, vlees, groenten en fruit.

Bron: RIVM

Ziekte van PfeifferDe ziekte van Pfeiffer komt door een virus.Mogelijke klachten zijn: keelpijn, koorts en dikke, gevoelige halsklieren.Pfeiffer gaat vanzelf over, meestal binnen een paar weken.Bij erge keelpijn kun je paracetamol nemen.Je kunt het beste zo veel mogelijk doorgaan met je dagelijkse activiteiten (school, werk, sport).Extra rusten of slapen helpt niet.Bron: Thuisarts Lees verder…Laat minder zien …

Ziekte van Pfeiffer

De ziekte van Pfeiffer komt door een virus.
Mogelijke klachten zijn: keelpijn, koorts en dikke, gevoelige halsklieren.

Pfeiffer gaat vanzelf over, meestal binnen een paar weken.
Bij erge keelpijn kun je paracetamol nemen.
Je kunt het beste zo veel mogelijk doorgaan met je dagelijkse activiteiten (school, werk, sport).
Extra rusten of slapen helpt niet.

Bron: Thuisarts

HPV-prik voor jongens en meisjesJongens en meisjes krijgen in het jaar dat ze 10 jaar worden een uitnodiging van de GGD voor de HPV-prik. Het gaat om 2 keer een prik: tussen de eerste prik en de tweede prik zit ongeveer 6 maanden. Na de prikken is de kans kleiner om kanker te krijgen van: de baarmoederhals, de vagina, schaamlippen, anus, penis, mond en keel.Tot 2022 werden alleen meisjes vanaf 12 jaar uitgenodigd voor prikken tegen HPV. Meisjes en jongens van 12 tot 18 jaar die eerder geen prik kregen of liever niet wilden, kunnen alsnog HPV-prikken krijgen. Ze ontvangen in 2022 of 2023 een uitnodiging van de GGD.Bron: RIVM Lees verder…Laat minder zien …

HPV-prik voor jongens en meisjes

Jongens en meisjes krijgen in het jaar dat ze 10 jaar worden een uitnodiging van de GGD voor de HPV-prik. Het gaat om 2 keer een prik: tussen de eerste prik en de tweede prik zit ongeveer 6 maanden. Na de prikken is de kans kleiner om kanker te krijgen van: de baarmoederhals, de vagina, schaamlippen, anus, penis, mond en keel.

Tot 2022 werden alleen meisjes vanaf 12 jaar uitgenodigd voor prikken tegen HPV. Meisjes en jongens van 12 tot 18 jaar die eerder geen prik kregen of liever niet wilden, kunnen alsnog HPV-prikken krijgen. Ze ontvangen in 2022 of 2023 een uitnodiging van de GGD.

Bron: RIVM
Laadt meer

Rijbewijskeuring

Wij voeren niet langer de medische keuringen voor rijbewijzen uit.
U kunt kijken op www.regelzorg.nl om te zien welke arts bij u in de buurt u kan keuren voor uw rijbewijs.